mandag 12. september 2016

Hvordan ta gode bilder av det du lager?

Mange bruker mye tid på å lage fine kort og kreasjoner, men det er ofte vanskelig å få tatt gode bilder. Det er ikke alltid man trenger supergode bilder. Men, dersom du blogger, legger ut bilder på facebook og instagram, deltar i utfordringer, eller leverer bilder som skal på trykk i blader, da kan bildekvaliteten være avgjørende. Om sommeren kan vi benytte dagslyset, men det kan også gi bilder med et veldig blått lys. Har du et godt kamera, kan du stille inn på kameraet for å unngå dette. Har du et godt redigeringsprogram som Photoshop, så kan også mye gjøres der.

Noen bruker lysboks, og synes at det fungerer fint. Lysboks er fint hvis man kun skal ta bilde av små ting, men fungerer dårlig hvis prosjektene har litt størrelse.




Her deler jeg noen av mine bildetips:


Kamera:
Det er mange gode kameraer på mobiltelefoner. Er du kravstor til bildekvaliteten, så anbefales et godt speilreflekskamera. 


Sørg for at bakgrunnen er rolig. 
Noen ganger fungerer det fint med hvit bakgrunn, andre ganger er det lite farge i selve prosjektet og man trenger litt kontraster. Da kan du bruke et rolig mønsterark i bakgrunnen. Jeg bruker ofte to store plakater som bakgrunn. En plakat bak og en under prosjektet. Platen i bakkant lar jeg kromme seg litt i nedkanten mot platen som ligger under. Dette gjør at det ikke blir en skarp kant der platene går over i hverandre. Noen liker å legge litt blonder, blomster eller andre ting i forkant av bildet for å "stasje" litt. Dette er individuelt, men det bør ikke ta fokuset vekk fra det du har laget.


Tilstrekkelig med riktig lys:
Det er forskjell på dagslys ute og lys som vi vanligvis bruker hjemme. Dagslys har mer hvit lys, mens mye av lyset vi bruker hjemme er mer gult. Når du skal ta gode bilder, må du ha mye lys av riktig sort. Det vil si: lite gult lys og mer hvit lys. Hvis du har dagslyslamper eller lamper med pærer som har dagslys, så bruk gjerne disse. Bruk også gjerne flere lyskilder. Dette er for å begrense skyggene fra prosjektet.  Flere lyskilder betyr mindre skygger. 


Blitz:
Bruk gjerne blitz på kameraet. Pass på at mye av lyset fra blitzen ikke reflekteres tilbake fra prosjektet i et punkt (ofte fort gjort i et bilde, eller blankt område). Har du problemer med gjennskinn fra blitzen, kan du ta bildet litt på skrå. Det fungerer somregel.


Ta mange bilder:
Jeg tar veldig mange bilder. Gjerne omlag 20 bilder av et enkelt kort og 50-100 bilder av et større prosjekt. Av disse bildene, velger jeg ut de beste som jeg redigerer på videre.


Redigering:
Det er få bilder som er så gode at de er superfine som de er. De fleste bilder bør redigeres. Det finnes flere gratisredigeringsprogrammer som du kan laste ned fra nett, for eksempel Picasa. Dersom du stiller litt større krav til redigering, kan du bruke et program som Photoshop Elements, eller Photoshop. Disse programmene koster endel. Dette er noen av de tingene du bør tenke på når du skal redigere: Er bildet rett? Har bildet riktig lys? Er fargene i bildet gode? Er bildet skarpt (rikitg fokus)? Trenger du å beskjære bildet?


Vannmerk bildene
Vannmerking av bilder kan du gjøre når du redigerer bildene. Dette kan også gjøres i Paint. Du vannmerker ved å legge på en tekst med gjennomsiktig bakgrunn på bildet. I teksten kan for eksempel ha navn og bloggadresse. 

3 kommentarer:

  1. Takk for tips. Ønsker at du også kan skrive litt tips om funksjonene du bruker PS. Helt enkelt for oss som ikke er så dreven med det. F.eks hvordan rette opp bildet dersom det er skjevt, farge justeringer ol.

    SvarSlett