lørdag 3. oktober 2020

Titteboks i Tim Holtz stil med Chibitronics ledlys

 Jeg elsker egentlig å få ting til å fungere i mye av det jeg lager. Det kan være lys som kan skrues på, tannhjul som går rundt, karusell som snurrer eller klokke som går. 


Vanligvis kobler jeg strømkretser med diodelys, ledninger, batteri og bryter, og lodder delene sammen. Dette er litt avhengig av at man kan koble slike kretser og har loddeutstyr. Her har jeg prøvd ut Chibitronics lysene for å lage lyskoblingene istedet. Dette er et system med lysdioder med dobbeltsidig tape bak og kobbertape. Det er ikke nødvendig med lodding. Bryteren har jeg laget selv. Tips til kobling kommer lenger ned i bloggposten.


Boksen her er laget av gjenbruk av papp fra embalasje. Den er 8cm bred, 13cm høy og 4cm dyp. Pappen er limt sammen med limpistol. Toppen er laget med tykk og gammel dies fra Tim Holtz, kuttet i papp. 


Boksen er dekket med arket Courageous - Workshop fra Kaisercraft.


Rammen rundt har fått litt perler på seg og en Tim Holtz treknapp. Deretter er den malt sort med sort akryllmaling. Den har også fått et lett strøk med gullvoks og blå maling.


Billen inne i boksen er kuttet på Silhouette, og er papir som er lagt oppå hverandre lagvis, med tykke 3D puter mellom.


Under billen er det brukt et ord "Be authentic" eom er fra et gammelt sett med pappord fra Tim Holtz.


I bakkant av billen er det koblet en grønn lysdiode. Her er det laget en bryter på toppen av esken, for å skru av og på lyset. Bryteren er vist under.


Viktig å huske på når du skal koble:


Først og fremst. Denne typen koblinger er ikke farlig. Du får ikke farlig eller merkbar strøm i deg. Ikke lek med strøm i stikkontakten, den er farlig.


Du trenger, kobbertape, diode, et klokkebatteri (eller batteri fra telys) 
og en hjemmelaget bryter. Du kan kjøpe dioder og kobbertape hver for seg eller et starter kit med alt i ett.

For at lyset skal fungere må strømmen gå gjennom en krets en vei. Strømmen kan bare gå en vei i kobbertråden, den kan ikke gå fram og tilbake. Det vil si at du må koble en "sirkel/firkant", slik at strømmen av elektroner kan gå rundt kobbertråden. Det er batteriet som bestemmer hvilken vei elektronene går. Elektronene går fra - polen, gjennom kobbertråden og til + polen på batteriet.  (For å forvirre, pleier man å si at strømmen går fra + polen på batteriet til - polen).

Når du lager en bryter, lager du egentlig en lukket krets - slik at elektronene kan gå fra batteriet og tilbake til batteriet, uten at det er brudd. Da er bryteren skrudd på (nederste bildet over). Dersom du har bryteren av (øverste bildet over), blir det brudd på veien elektronene kan gå og da går det ikke strøm i kretsen. 

Bryter er her laget av charms som er festet med en brads til kobbertråden. Når bryteren skrues på, skyves charmsen over batteriet. For at dette skal fungere må charms og brads være strømførende. De fleste metaller fungerer fint. Du kan også lage andre brytere.

Dioder er litt spesielle pærer. Diodene fungerer bare når strømmen går en bestemt vei gjennom dem, og ikke den andre veien. Prøv deg frem for å se om du har fått strømmen riktig vei gjennom dioden (snu dioden, eller snu batteriet).

Du er avhengig av at dioden er klistret skikkelig til kobbertråden for at dette skal fungere. Sjekk koblingen. Du kan gjerne lime litt limpistollim over koblingen mellom dioden og kobbertapen, men ikke søl over dioden.



Lykke til. Scrappehilsen fra Kirsten

 

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Snaisen denne 😃, og takk for diode lys forklaringen 💕

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...